Blog > Komentarze do wpisu
Domek z herbatników i białego sera

Przepis na ciasto z mojego dzieciństwa:). Idealne dla dzieci bo zawiera nabiał w pysznej formie, rodzice też nie pogardzą kawałeczkiem:>. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ze wszystkich serników na zimno ten deser najbardziej mi smakuje. Nie jest za słodki i myślę, że o wiele mniej kaloryczny niż inne ciasta bo jak wiadomo nabiał podkręca przemianę materii.

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

1 duża paczka herbatników lub kilka mniejszych (30 szt. z zapasem okolo 5 szt. gdyby byly jakies połamane

MASA:

3/4 kostki masła

4 żółtka

3/4 szkl. cukru pudru

0,7 kg białego sera półtłustego

małe opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki kakao

POLEWA:

10 dag masła/margaryny

10 dag cukru

1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mleka

2 łyżki kakao

 

1. Ser najlepiej zmielić, ale ja nie mam specjalnej maszynki więc używam do tego zadania robota kuchennego. Najpierw widelcem rozgniatam ser na mniejsze kawałki, a później ucieram go kuchennym robotem z innymi składnikami.

2. Do sera dodać żółtka, miękkie masło oraz cukier. Połączyć wszystko w jedną masę za pomocą miksera.

3. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

4. Wziąć 15 herbatników i ułożyć obok siebie ( najlepiej na folii aluminiowej na czymś sztywnym) tak żeby utworzyły prostokąt 3 herbatniki x 5 herbatników. Żeby to stało się jaśniejsze - kiedy patrzymy na ułożony prostokąt widzimy 3 herbatniki poziomo i 5 herbatników pionowo, wszystkie mają się ze sobą stykać.

5. Na herbatnikach rozsmarować warstwę białego sera. Delikatnie gdyż lubią się "rozjeżdżać".

6. Ułożyć kolejną identyczną do popredniej warstwę herbatników w tych samych miejscch co poprzednie.

7. Posmarować je ciemną masą.

8. Brzegowe herbatniki zaginamy do środka tak żeby się ich końce ze sobą stykały. Brzegowe czyli te w rzędzie po 3 sztuki, na środku ma zostać rząd 1x5, boczne herbatniki mają utworzyć domek.

9. Żeby domek się trzymał i dobrze kroił trzeba oblać go polewą. Polewę przygotowujemy topiąc podane składniki, często mieszając powstający płyn, ale uwaga nie można dopuścić do zagotowania tej mikstury bo może się zważyć. Po połączeniu się wszystkich składników, polewę odstawiamy z ognia i mieszamy do ostudzenia najlepiej wstawiając garnek z polewą do zimnej wody. Jak tylko zgęstnieje należy nią oblać domek.

10. Wstawiamy na 12h do lodowki i czekamy, aż herbatniki zmiękną.

Smacznego!

 

niedziela, 10 stycznia 2010, cyra