Blog > Komentarze do wpisu
Hawajskie ciasto z ananasem i kokosem
Kiedy za oknami coraz ciemniej, zimniej i bardziej mokro proponuje co na oderwanie od szarych strug deszczu czyli ciasto, kt鏎e wprost zachwyca mnie swoim po陰czeniem - ananas i kokos tworz tu idealn par, kt鏎ej trudno si oprze. Do tego ciasto robi si wyj徠kowo 豉two cho mo瞠 nie za szybko gdy trzeba upiec dwie warstwy i przygotowa krem, ale dla efektu ko鎍owego warto w這篡 w to nieco wi璚ej pracy:). Niech nas to ciasto przeniesie w ciep貫 kraje...

SKxDNIKI:

CIASTO:

4 jajka

3/4 szkl. cukru

1 szkl. m彗i

1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

KREM:

1 puszka ananasa

1 budy 鄉ietankowy

3/4 mi瘯kiej margaryny

1,5 造磬i cukru pudru

1 ma造 cukier waniliowy

WARSTWA KOKOSOWA:

4 bia趾a

1 szkl. cukru

200 g kokosu

1. Przygotowujemy biszkopt. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni. Do wysokiej miski wbijamy jajka i miksujemy oko這 5 minut tak aby wt這czy do masy jajecznej jak najwi璚ej powietrza. Nastepnie dodajemy cukier, a na ko鎍u m彗 z proszkiem. G豉dk i pulchn mas wylewamy na du膨 prostok徠na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na oko這 30-40 minut.

2. W czasie pieczenia biszkoptu przygotowujemy podstawe kremu. Z puszki z ananasem odlewamy sok do miarki, dolewamy do niego wody tak aby w sumie by這 400 ml. Na tym gotujemy budy wg. przepisu na opakowaniu, ale bez cukru. Powsta陰 mas odstawiamy do ostygni璚ia.

3. Po upieczeniu biszkopt musi przestygn望 na tyle by mo積a go by這 wyj望 z formy. Po wyj璚iu z formy ustawiamy piekarnik na 190 stopni. Przygotowujemy warstwe kokosu: bia趾a ubijamy na sztywn pian, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia, na koniec dodajemy kokos i mieszamy wszystko delikatnie drewnian 造磬. Wylewamy na t sam blache pokryt papierem i pieczemy oko這 20 minut, g鏎a kokosu ma si lekko przyrumieni.

4. Ko鎍zymy krem. Margaryne miksujemy z cukrem dodaj帷 po 造盧e "budyniu". Ananasa kroimy w drobn kostke.

5. Na biszkopt wyk豉damy krem, na krem cz御tki ananasa, a na to ostro積ie k豉dziemy warstwe kokosu i lekko dociskamy ciasto.

Najlepiej smakuje na nast瘼ny dzie oczywi軼ie ja si i tak nie opar豉m przed spr鏏owaniem jeszcze tego samego:)

Smacznego!

poniedzia貫k, 16 listopada 2009, cyra

Komentarze
2009/11/16 21:05:05
Pi瘯ne zdj璚ie! Nie chowaj go ;)